Diskoteker og DJs

Her kan du booke DJs og diskoteker, der spiller alle de fede hits blandt dagens populærmusik i Danmark. Bookinghuset formidler DJs og diskoteker til arrangementer over hele Danmark.

DJ betyder Disc Jockey og er betegnelsen for en person, som spiller musik for andre i f.eks. radioen eller ved et arrangement. Diskotek betyder egentligt "bibliotek med indspillet musik", og idag er det ofte en blanding af pop, rock, R&B samt en blandet landhandel af populære hits, som bliver spillet af mange diskoteker.

Hvad er historien bag DJs og diskoteker?

Verdens første kommercielle grammofonplade blev produceret i 1892. Den første radioudsendelse fandt sted i 1906. Den første "radio-DJ" begyndte at lave udsendelser i 1909, idet den 16-årige Ray Newby da begyndte at spille musik på Herrold College of Engineering i Californien for sine med-studerende. Det var dog først i 1910, at der begyndte at blive regulære radio-udsendelser med musik.

I perioden frem til 1932 var det meste af den musik, der blev spillet i radioen, live-musik, idet de fleste radiostationer havde et band eller orkester tilknyttet den enkelte station. Undervejs i historien om kidnapningen af Charles Lindberghs søn, var der dog en del ventetid, som især radioværten Martin Block anvendte på at spille musik fra grammofonplader af USAs mest elskede kunstnere. Blocks ventetidsshow, som han kaldte Make Believe Ballroom, gjorde ham til den første regulære stjerne blandt DJs.

Udtrykket Disc Jockey opstår

Man skal dog frem til 1935, før end udtrykket Disc Jockey blev anvendt om det at spille et udvalg af musik fra et medium for andre.

Nogle kunstnere i USA forbød direkte, at den musik, som de havde indspillet på plade, måtte spilles i radioen, men et sådan forbud blev forbudt ved lov i 1940. Den første DJ, som begyndte at spille musik som DJ udenfor radioen, begyndte sit virke i 1943 i England.

DJ i rollen som jukebox

Med de nye musikgenrer i 1950`erne opstod de første DJs, der fik rollen som jukebox, dvs. de levede af at spille hit på hit, og fra 1955 blev det populært at spille et nyt nummer lige efter det forrige uden introduktion af værten.

Antallet af natklubber og diskoteker voksede støt op igennem 60`erne og 70`erne i både USA og Europa. I 1977 kom "discobiblen" på markedet, som viste, hvor mange slag der var per minut i en sang, og som derfor gav DJs bedre mulighed for at fortsætte fra en sang til en anden, uden at publikum skulle skifte danserytme undervejs.

DJ-industrien ændrer sig

Midt i 80`erne opstod firmaer, som specialiserede sig i at booke DJs ud til fester, og hele industrien ændrede sig derefter.

Begrebet DJ anvendes idag især om mennesker, som spiller ikke-live musik i forbindelse med fester og andre arrangementer, mens begrebet radio-DJ er knap så fremherskende, idet tiden har ændret dennes rolle til mere at være radiovært.

Diskoteket opstår i Frankrig

Begrebet diskotek opstod for så vidt i Frankrig under Anden Verdenskrig. Med tyskernes invasion af Frankrig forsvandt mange af de musikere, der var vandt til at underholde på natklubberne, f.eks. tog de sorte amerikanske jazz-musikere hjem til USA, og mange af disse natklubber måtte lukke.

I stedet opstod diskotekerne, som var skjulte undergrundssteder, hvor man som følge af manglen på live-jazz, begyndte at spille jazz fra kendte amerikanske musikere fra de grammofonplader, der blev smuglet ind i Frankrig.

Det moderne begreb for diskotek

Det mere moderne begreb for diskotek starter i 1970`erne, og ordet for genren disco-musik har sin oprindelse fra ordet diskotek, dvs. populær musik, der kan danses til.

Idag anvendes ordet ofte om et spillested, hvor der er lyd- og røgeffekter foruden den DJ, der har udvalgt programmet for underholdningen af sit publikum.

Som følge af alkoholloven i Danmark, er begrebet sodavandsdiskotek også opstået, men musikken er den samme som på et almindeligt diskotek.

Når du vil vide mere om DJs og diskoteker

Hos Bookinghuset kan vi tilbyde dig alt fra alle de kendte navne indenfor DJs og diskoteker. Blandt de bedste og mest kendte i Danmark er Dan Rachlin, Jørgen de Mylius og Diskogruppen.

Klik på menuen til venstre under DJ & DISKOTEK, hvis du vil læse mere om de enkelte DJs og diskoteker. Vælg DJ & DISKOTEK, hvis du er vild med musikken fra 70`erne og 80`erne og elsker at danse.

Hos Bookinghuset finder du ikke kun DJs og diskoteker. Det er muligt at booke alle former for musik og underholdning, så skal I arrangere en firmafest eller andet arrangement, så kontakt os, og vi hjælper med at sammensætte dagens program.

Du kan få oplysninger om priser og muligheder ved at ringe eller sende en mail, hvor du beskriver dit arrangement, og vi vender tilbage med priser på vores DJs og diskoteker.

Ring altid først til Bookinghuset på tlf. 75 91 00 86, når du vil booke DJs og diskoteker til din fest eller arrangement.

BOOKINGFORMULAR